Den trygga mysfaktorn

Varmt och gott efter promenaden med en brasa som värmer både kropp och själ. Det är något som många satsar på i sina bostäder nuförtiden. Därför finns det idag en stor mängd olika alternativ.

Det talas ofta om mysfaktorn när man nämner någon typ av braskamin i Stockholm. Knastrandet från elden, de dansande lågorna och den härliga värmen som sprider sig. Men kaminer fyller många fler funktioner än att vara en mysfaktor.
Värmen som sprids kan vara tillräcklig för uppvärmning, eller så kan man välja att hålla en grundvärme med en annan värmekälla. Kan man få tag i ved billigt, eller till och med gratis, så är det en uppvärmning som kan dra ner hushållskostnaderna markant.

Säkert vid elavbrott

Väljer man en modell som har stor kapacitet och som dessutom går att laga mat på, så är man säkrad om det skulle bli ett elavbrott när det är kallt ute. Det kan också kännas lite primitivt härligt att få laga sin mat på kaminens topp.

Men även om man inte använder sig av kaminen som en primär värmekälla så är det bra att tända kaminen en gång om dagen när det är kallt ute. Värmen och luftflödet som uppstår torkar ut fukten i luften och gör att man kan klara sig med lägre grader i inomhustemperatur än vad man annars hade trivts med. Och det kan räcka med att man endast skapar en eld som brinner ut på en ganska kort stund. Kaminen är husets bästa vän.