Ta hand om gamla detaljer i hemmet

I en tid där vi konsumerar allt mer och har en benägenhet att slänga allting så kan det vara av värde att veta att det ofta är bättre att restaurera befintliga saker än att hela tiden köpa nytt. Detta både sett ur ett ekonomiskt- och ett miljöperspektiv. Vi har helt enkelt inte råd att leva som vi gör i dagsläget och vi måste bli bättre att köpa hållbara saker och även att lära oss att laga det som gått sönder men som fortfarande går att använda. Det är också så att gamla saker ofta har en patina som nya inte kan få och det här ska man vara rädd om. Om man kollar exempelvis på äldre hus så kommer man där att se stuckaturer, snickarglädje och annat som inte finns i nya hus. Stockholm är en unik stad i det här fallet och om ser till att man där – fortfarande – kan bo i exempelvis lägenheter från 1600-talet i Gamla Stan så förstår man också värdet av hur viktigt det är att bevara.

Går man in i en sådan lägenhet så kommer man att upptäcka tapeter med patina, man kommer att se hur taket har stuckatur och man kommer att se hur golven är gjorda av exempelvis ek – saker som man inte ser i nybyggnationer. För att dessa hus även i fortsättningen ska kunna vara beboeliga så krävs det underhåll och för att bevara ett sådant golv som vi nämnde så måste man då och då göra en golvslipning. Man byter alltså inte ut golvet – man genomför en golvslipning. I ett äldre hus i Stockholm så får man dessutom inte ändra hus som helst då de flesta är K-märkta.

Ett byte av golv är således omöjligt och straffbart – golvslipning är det som gäller om man vill få golvet att åter se som nytt ut. Lärdomen av detta är att många andra – modernare hus – också skulle må bra av att ta tillvara på inredningen och om man – istället för att sätta in exempelvis ett trist klick-golv – även där skulle kunna genomföra en golvslipning? Svaret här blir ett rungande ja.

Sluta släng – reparera istället

Även nya hus behöver underhåll och här menar vi att man målar om, att man reparerar rör- och ledningar, att man gör en golvslipning, att man spacklar och lagar taket, att man ser till att hålla exteriören i gott skick och så vidare. Man lagar och bevarar – precis som i Gamla Stan – så att även framtida generationer ska kunna njuta av bostäder på samma sätt vi kan göra idag. Hus, lägenheter, bilar kläder – i begreppet om att laga och reparera ingår det mesta och det är dags att vi här ändrar hela vårt sätt att tänka. Vi har inte råd att fortsätta på den här inslagna vägen där vi hela tiden köper nytt och slänger fullt fungerande saker. Det tjänar vi alla på i längden – både ekonomiskt och sett till vår miljö.