Hitta passande fönsterdörrar

Behöver du byta ut dina fönsterdörrar eller funderar du på att sätta en fönsterdörr där du förut haft en vanlig dörr? Dagens fönsterdörrar har mycket god isolation och att byta ut dina gamla fönsterdörrar kan faktiskt göra så att du spar på dina värmekostnader. Vi listar några av de saker som du kan tänka på när du skall köpa nya fönsterdörrar.

Aluminium eller trä

Många tycker om utseendet på en trädörr. En trädörr går också att betsa på olika sätt så att man ser träets naturliga textur. Till ett hus som har fönster och dörrar som är behandlade med en färgad olja kan det vara klokt att göra samma med det nya dörren så att de går i samma stil. 

En dörr med aluminiumbeklädnad skiljer sig inte märkbart i utseende från en målad dörr. Ytan kanske är något slätare. Dörrar och fönster som har en aluminiumbeklädnad är näst intill underhållsfria och passar mycket bra på platser som utsätts för mycket väder och vind.  

Helglas eller linjerat

Helglas innebär att hela dörren är i glas medan linjerat betyder att bara halva dörren är i glas. Idag, när glasens isolationsförmåga är så hög, så spelar det egentligen inte så stor roll för inomhusklimatet vad du väljer. De flesta väljer fönsterdörr efter smak mer än behov. 

Att ha en dörr helt i glas ger ett modernt och minimalistiskt intryck. Det passar på stilrena hus. Vill du ha en lite mer traditionell känsla är linjerade dörrar bättre. Du kan välja spröjs till dörrarna. Att ha en helglasad dörr med spröjs bli utseendemässigt till ett mellanting. 

Välj glas till din fönsterdörr 

Du kan ha enkelglas, dubbelglas eller 3-glas. Vidare kan du välja om du skall ha härdat glas, energiglas, glas som har argongas mellan sig eller varmkant. Hur fina och bra glas du väljer är oftast en kostnadsfråga. Ju fler goda egenskaper ett glas ha, desto dyrare är de oftast. Dock kan fina glas i din fönsterdörr vara värt sin investering då välisolerade glas sänker värmekostnaden inomhus. Väljer du inbrottssäkra glas gör du det svårare för tjuven att ta sig in och det är en väl investerade pengar om det kan hindra ett inbrott. De flesta väljer dock enklare dörrar och glas när de köper fönsterdörrar till sjöbodar, förråd eller sommarhus. 

Tack så mycket för att du tagit del av den här guiden. Lycka till med inköp av fönsterdörr!