Så får du bort strukturtapet

Strukturtapet är en tapet som har någon form av upphöjd struktur eller yta. Det har varit populärt i omgångar och finns i en del del varianter. Strukturtapeten är svår att måla och tapetsera över då strukturen ofta syns genom det nya lagret färg eller som ojämnheter under den nya tapeten. Därför måste man oftast ta bort strukturtapeten innan man målar eller sätter upp en ny tapet.

Det är ett ganska tråkigt arbete, många väljer att låta en målare i Stockholm med erfarenhet av tapestering göra detta så de har rutin och med enkelhet får ett fint resultat. Nedan beskriver vi hur du kan gå tillväga om du vill försöka dig på att ta bort tapeten själv.

Använd tapetskrapa och tapetlösare

Det viktigaste verktyget när du ska bekämpa en envis strukturtapet är en tapetskrapa. Gör flera hål i tapeten och skrapa med det vassa järnet under tapeten så den lossnar. Ät det svårt att göra hål på tapeten kan du använda dig av en spikroller som ruggar upp tapeten.

Nästa steg i processen är tapetlösare. Var noga med att kontrollera vad strukturtapeten sitter på för vägg. Är det en gipsvägg så kan du inte använda tapetlösare då den riskerar att lösa upp pappen på gipsskivorna. Täck över golvet och flytta undan ömtåliga och känsliga möbler och textilier. Använd skyddskläder, åtminstone handskar och glasögon då medlet är frätande.

Tapetlösaren blandas med vatten i en blomspruta eller liknande efter bruksanvisningen som följer med. Sedan sprutar du ner hela väggen med lösningen så att tapeten är genomdränkt. Vänta i cirka en kvart och använd sedan tapetskrapan för att få bort tapeten.

När du fått ner strukturtapeten så behöver du spackla över små hål. Efter att spacklet torkat slipar du av hela väggen så att du får bort lim- och tapetrester. Nu kan du egentligen måla eller göra en tapetsering om du vill det. Är du rädd för sprickor så kan du rolla på vävlim och sätta upp en glasfiberfilt.

Andra sätt att få en slät vägg

Det finns andra sätt att få en slät vägg som inte innebär att du måste ta ner tapeten.

Spackla
Att spackla och slipa är en lösning. Du kan antingen bredspackla eller rullspackla. Båda kräver att du slipar efteråt. Med den här tekniken kan du skapa en ganska rustik yta som påminner om puts men du kan också slipa noggrant så att ytan bli jämn och redo för ny färg eller tapet.

Tunn gipsskiva
Ett annat alternativ är att sätta upp tunna gipsskivor på väggarna, dessa tar några millimeter i anspråk men kan å andra sidan hjälpa till med både ljud- och värmeisolation. Även om du väljer breda gipsskivor så kommer de bli skarvar som behöver spacklas över så viss spackling behövs även med den här lösningen.